Login
Veče Mocarta Štampa El. pošta
četvrtak, 08 jun 2006 23:41

Povodom 250. godišnjice od rođenja Volfganga Amadeusa Mocarta, Centralna narodna biblioteka "Đurđe Crnojević", u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti i Muzičkom akademijom sa Cetinja, 8.VI 2006.g. u prostoru Biblioteke (Italijansko poslanstvo), organizovala je veče slavnog kompozitora.

Tematsko veče obuhvata izložbu pisanog i zvučnog fonda o Mocartu iz Muzičke zbirke Centralne narodne biblioteke (notni materijal, ploče i monografije), izložbu crteža studenata Fakulteta likovnih umjetnosti i koncert Muzičke akademije sa Cetinja.

I programska cjelina - izložba iz fondova Centralne biblioteke - postavka: Milenija Vračar i Dragica Lompar, u saradnji sa Natašom Bokan koja rukovodi posebnim fondovima. II cjelina: postavku izložbe studenata Fakulteta likovnih umjetnosti i izbor radova uradio je prof. Ilija Burić. III cjelina : koncert Muzičke akademije - izvođači: Ljubiša Jovanović, flauta, Žana Marinković, flauta, Tanja ševaljević, violina, Ilija Asanović, violončelo; Marija - Đurđević - Ilić, flauta.
 
Opširnije...
 
CNB "Đurde Crnojević" kao izlagač na I sajmu knjiga u Podgorici Štampa El. pošta
petak, 02 jun 2006 23:33

U okviru I Međunarodnog sajma knjiga u Podgorici (31.V-5.VI), na kojem je CNB "Đurđe Crnojević" nastupila kao izlagač, predstavljena su izdanja Biblioteke- 2.VI: o izdavačkoj djelatnosti Biblioteke i njenim najznačajnijim projektima, svim njenim urednicima i savremenim izdanjima detaljno je govorio aktuelni urednik Čedomir Drašković.

3.VI : predstavljena izložba Stranci o Crnoj Gori - iz fondova CNB "Đurđe Crnojević", o kojoj su govorile: Jelena Đurović, direktor Biblioteke i Milenija Vračar. 

Opširnije...
 
Izložba "Stranci o Crnoj Gori" iz fondova CNB "Đurde Crnojević" Štampa El. pošta
četvrtak, 11 maj 2006 23:35

Izložba Stranci o Crnoj Gori - iz fondova CNB "Đurđe Crnojević" otvorena je u prostoru Biblioteke. Na otvaranju su govorile: Prof. dr Vesna Kilibarda, ministar kulture i medija i Jelena Đurović, direktor Biblioteke.

 

" Knjige o Crnoj Gori i Crnogorcima objavljivane u prošlosti na stranim jezicima autentično svjedoče o interesovanju evropske kulturne javnosti za malu balkansku državu, aktivnu učesnicu svih političkih, dinastičkih i diplomatskih previranja na turbulentnoj raskrsnici Zapadnog i Istočnog svijeta." (Iz govora prof. dr Vesne Kilibarde, ministra kulture i medija)

Opširnije...
 
Popunjavanje fondova u Centralnoj narodnoj biblioteci na Cetinju Štampa El. pošta
petak, 24 mart 2006 23:16

Podgorica, 23.marta - Institucija obaveznog primjerka predstavlja osnov za obavljanje Zakonom predviđenih funkcija Centralne narodne biblioteke "Đurđe Crnojević". Mora se istaći da obavezni primjerak kao osnovni vid popunjavanja fondova nacionalne biblioteke ni do danas nije u pravom smislu ispunio zahtjev za zaštitu cjelokupne izdavačko štamparske produkcije, kaže Jelena Đurović, direktor CNB "Đurđe Crnojević". Uobičajeno je, i postojećim zakonskim aktima definisano da se pod sadržajem obaveznog primjerka podrazumijeva svaka stvar štampana ili umnožena na bilo koji način.

Imajući na umu da deponovanje obaveznog primjerka ima ključnu ulogu u zaštiti pokretne kulturne baštine, ovaj segment bibliotečke djelatnosti mora biti regulisan posebnim zakonskim aktom, kaže Jelena Đurović

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna71727374757677SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL