Login
Rekonstrukcija krova bivše Francuske ambasade Štampa El. pošta
ponedeljak, 16 oktobar 2006 23:44

Zgrada bivše Francuske ambasade u kojoj je smješten crnogorski nacionalni fond knjiga i periodike konačno će dobiti novi krov. U ovom objektu se nalaze i najvrednije zbirke i kolekcije bibliotečke građe Centralne narodne biblioteke "Đurđe Crnojević", kao što je zbirka stare i rijetke knjige, legati značajnih ličnosti iz kulturne istorije Crne Gore.

Opširnije...
 
"TRIOD POSNI" izložen na Levantskom sajmu Štampa El. pošta
srijeda, 13 septembar 2006 23:44

„TRIOD POSNI" se čuva u zbirci stare i rijetke knjige u CNB „Đurđe Crnojević" pod oznakom S III 2. Izložen je u u Paviljonu Regije Pulja (od 9-17. septembra) na Levantskom sajmu zahvaljujući aktuelnoj saradnji Nacionalne biblioteke sa Cetinja i "Teca del Mediterraneo" - Multimedijalne biblioteke i Centra za dokumentaciju i komunikaciju Regionalnog savjeta Pulje.

„TRIOD POSNI" autora Stefana Marinovića je liturgijska knjiga pravoslavne crkve; na 254 strane ćiriličnog crkvenoslovenskog pisma. Sadrži obrede i molitve za krštenja, vjenčanja, pogrebe, ispovijedi i razne blagoslove.

 

Ovo veoma vrijedno djelo je štampano u Veneciji 1561.god. u štampariji Vićenca Vukovića, sina čuvenog štampara Božidara Vukovića, porijeklom iz Podgorice, koji je, da bi nastavio izvanrednu grafičku i štamparsku aktivnost Crnojevića štamparije sa Cetinja (1494-1496), morao da se nastani u Veneciji zbog otomanske invazije Crne Gore. Stefan Marinović, porijeklom iz Skadra, autor je o kome ne postoje drugi podaci osim da je štampao još jednu knjigu u Skadru 1563. god.

 

 
Učešće CNB "Đurde Crnojević" na Levantskom sajmu u Bariju Štampa El. pošta
srijeda, 16 avgust 2006 23:43

Centralna narodna biblioteka 'Đurđe Crnojević' je pozvana da učestvuje na ovogodišnjem Levantskom sajmu u Bariju od 9-18. septembra. Poziv je uslijedio nakon veoma zapaženog učešća g-đe Jelene Đurović, direktora CNB, na IX Međunarodnom seminaru 'Kvalitet i biblioteke' u organizaciji Multimedijalne biblioteke iz Barija 'Teca del Mediteraneo' .

12. jula 2006 godine, CNB 'Đurđe Crnojević' su posjetili direktor Biblioteke i dokumentacionog centra Regiona Pulje dr. Waldemaro Morgese i njegova saradnica dr. Rosalba Magistro, kako bi se upoznali sa organizacijom i fondovima nacionalne biblioteke Crne Gore. To je i iniciralo ideju da se na Leventinskom sajmu posveti poseban paviljon odnosina Pulje i Balkana, sa akcentom na saradnju između biblioteka Pulje, Albanije i Crne Gore.

Opširnije...
 
Saradnja između univerzitetske biblioteke iz Skoplja i CNB Štampa El. pošta
petak, 23 jun 2006 23:39

Memorandum o saradnji između Narodne i univerzitetske biblioteke "Kliment Ohridski" iz Skoplja i Centralne narodne biblioteke "Đurđe Crnojević" potpisan je na Cetinju. Sporazum su potpisali Borko Zafirovski, direktor NUB "Kliment Ohridski" i Jelena Đurović, direktor CNB "Đurđe Crnojević".

Memorandumom koji važi do 2009. godine (i koji se automatski obnavlja, ukoliko u ovom roku ne bude posebnih zahtjeva jedne ili druge strane) predviđeno je da će od sada ove ustanove razmjenjivati stručnjake iz oblasti bibliotekarstva, kao i stručna, naučna, bibliografska i druga sopstvena izdanja uz redovne obostrane izvještaje o novim izdanjima.

Opširnije...
 
Međunarodni seminar "Kvalitet i biblioteke" - Bari Štampa El. pošta
petak, 16 jun 2006 23:41

Deveti Međunarodni seminar "Kvalitet i biblioteke" održan je Bariju 16-17. juna 2006.god., u organizaciji Regionalnog Savjeta Pulje, Multimedijalne biblioteke i Centra za dokumentaciju "Teca del Mediterraneo".

Cilj seminara je bio da da osvrt na menadžment kvaliteta u bibliotekama, sa namjerom da ukaže na važnost i da učini jasnijim ovaj instrument u odnosu na veliku ulogu povjerenu bibliotekama i dokumentacionim centrima u vrednovanju pamćenja i identiteta, kao i učešću u izgradnji demokratije i interkulturalnosti.

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna71727374757677SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL