Login
ZA STARE I RIJETKE KNJIGE 67.000 EURA Štampa El. pošta
utorak, 15 januar 2008 00:00

Ambasador Japana, Njegova Ekselencija Tadaši Nagai je 11. decembra 2007. godine potpisao Ugovor o donaciji Vlade Japana sa Jelenom Đurović, direktoricom CNB „Đurđe Crnojević". Sporazum o donaciji se odnosi na realizaciju Projekta digitalizacije stare i rijetke knjige i stare crnogorske periodike iz fondova nacionalne biblioteke Crne Gore.

Jelena Đurović je, izražavajući zahvalnost, u pozdravnoj riječi naglasila da „digitalizacija kulturne baštine, koja se čuva u CNB „Đurđe Crnojević" predstavlja početak stvaranja digitalne biblioteke Crne Gore. U njenim fondovima se čuvaju primjerci izuzetno značajnih starih i rijetkih knjiga i periodike i ostalih dokumenata, koje treba sačuvati za sve generacije i učiniti ih dostupnim svim korisnicima u svijetu. Digitalizacija će omogućiti da Centralna narodna biblioteka, kao i sve velike nacionalne biblioteke u svijetu, prezentira pisanu kulturnu baštinu Crne Gore i da je trajno sačuva.
Opširnije...
 
PODRŠKA INTERKULTURNOM DIJALOGU (Godišnja konferencija COBISS 2007) Štampa El. pošta
srijeda, 19 decembar 2007 23:59

Godišnja COBISS konferencija je održana u Mariboru od 27 - 29. novembra 2007. godine, na temu „COBISS – podrška interkulturnom dijalogu (Na pragu Evropske godine interkulturnog dijaloga)". Na Konferenciji je bilo biti prisutno oko 300 učesnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Kosova.

Opširnije...
 
Realizacija II faze projekta Virtuelna biblioteka KURSEVI COBISS2 KATALOGIZACIJA za nove clanice COB Štampa El. pošta
ponedeljak, 12 novembar 2007 23:57

U sklopu Centralne narodne biblioteke ′Đurđe Crnojević′ sa Cetinja djeluje Centar Virtuelne bilioteke Crne Gore (VBCG). Do sada je u sistem COBISS.CG uključeno deset biblioteka. To su pored Centralne narodne biblioteke ′Đurđe Crnojević′ sa Cetinja i Univerzitetske biblioteke, većina visokoškolskih biblioteka kao i Narodna biblioteka ′Radosav Ljumović′ iz Podgorice.

Opširnije...
 
Izložba "160 godina Gorskog vijenca" Štampa El. pošta
ponedeljak, 12 novembar 2007 23:56

Centralna narodna biblioteka „Đurđe Crnojević" na Cetinju organizovala je izložbu „160 godina Gorskog vijenca", u slavu najvećeg i najpoznatijeg djela Petra II Petrovića Njegoša i crnogorske književnosti uopšte.

Izložba je koncipirana kao multimedijalni projekat, sa ciljem da predstavi savremenoj publici autora i njegovo djelo i da podstakne na novo čitanje Njegoša.

Opširnije...
 
Poziv za ucešće na konferenciji COBISS 2007 Štampa El. pošta
petak, 05 oktobar 2007 23:55

Poziv za učešće na konferenciji COBISS 2007
28. – 29. novembra, Kongresni centar Habakuk, Maribor, Slovenija
Tema konferencije:
"COBISS – PODRšKA INTERKULTURNOM DIJALOGU"
(Na pragu Evropske godine interkulturnog dijaloga)
Zaslugom informacijske i komunikacijske tehnologije svet je postao manji,
a ljudji u njemu su sve više otuđeni i usamljeni,
jer se međusobno ne razumiju i plaše se jedan drugog!

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna71727374757677SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL