Login
CNB "Đurde Crnojevic" - PUNOPRAVNI CLAN CENL i partner u projektu TEL Štampa El. pošta
petak, 06 jun 2008 00:03

Centralna narodna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević" je postala punopravni partner najznačajnijeg projekta nacionalnih biblioteka Evrope "Evropska biblioteka". Osnovni ciljevi projekta "Evropska biblioteka" (TEL - The European Library) su formiranje zajedničkog elektronskog kataloga nacionalnih biblioteka Evrope i izgradnja digitalne evropske biblioteke kao trezora evropske kulturne baštine. Ovaj projekat se realizuje u nadležnosti Konferencije direktora evropskih nacionalnih biblioteka – CENL, osnovane sa ciljem da razvije i osnaži ulogu nacionalnih biblioteka u Evropi.


Opširnije...
 
23. APRIL - SVJETSKI DAN KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA Štampa El. pošta
srijeda, 23 april 2008 00:03

Centralna narodna biblioteka „Đurđe Crnojević" i Crnogorsko narodno pozorište organizovali su izložbu knjiga pod nazivom „Literatura i pozorište", povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava (World book and Copyright Day).

Svjetski dan knjige i autorskih prava proglašen je 15. novembra 1995. godine na 28. Opštoj konferenciji UNESKO-a. Iako prema različitim kalendarima, 23. april je dan smrti Sekspira, Servantesa i De La Vege, ali i dan rođenja drugih velikih autora, medju kojima i Vladimira Nabokova. Ovaj dan je posvećen književnosti, kulturi i zaštiti autorskih prava.
Opširnije...
 
Memorandum o saradnji CNB i Nacionalne biblioteke Češke Štampa El. pošta
srijeda, 19 mart 2008 00:02

U cilju unapređenja crnogorskih i čeških kulturnih veza i ostvarenja zajedničkog interesa na području bibliotečkih i informacijskih nauka, Centralna narodna biblioteka ''Đurđe Crnojević'' na Cetinju i Nacionalna biblioteka Češke Republike u Pragu potpisale su memorandum o saradnji.

Dvije Biblioteke su se dogovorile o razmjeni publikacija objavljenih u Crnoj Gori i Češkoj Republici od interesa za kulturnu baštinu; o međubliotečkoj pozajmici bibliotečke građe u saglasnosti sa Programom IFLA-e ; o razmjeni stručnjaka za oblast bibliotekarstva i informacijskih nauka; o radu na zajedničkim projektima kao što su izložbe, seminari, konferencije, kao i o zajedničkom istraživačkom radu.
Opširnije...
 
Obuka bibliotekara za rad u COBISS sistemu Štampa El. pošta
petak, 29 februar 2008 00:02

U prostorijama Centralne narodne biblioteke "Đurđe Crnojević" na Cetinju u okviru COBISS centra Crne Gore u periodu od 03. do 08. marta 2008. godine održat će se kurs Korišćenje programske opreme COBISS2/Katalogizacija – početni.

Opširnije...
 
DONACIJE REPUBLIKE SLOVENIJE CRNOGORSKIM BIBLIOTEKAMA Štampa El. pošta
srijeda, 16 januar 2008 00:01

U cilju realizacije II. faze projekta Virtuelna biblioteka Crne Gore 14 novih biblioteka je potpisalo ugovor o punopravnom članstvu u jedinstvenom bibliotečko-informacionom sistemu COBISS.CG, a to su: 10 narodnih biblioteka u opštinama Bar, Berane, Bijelo Polje, Budva, Cetinje, Herceg Novi, Kolašin, Kotor, Nikšić i Pljevlja; 2 specijalne biblioteke – Biblioteka Istorijskog instituta Crne Gore i Biblioteka Kliničko-bolničkog centra; 1 visokoškolska biblioteka – Biblioteka Medicinskog fakulteta u Podgorici i 1 srednjoškolska biblioteka – Biblioteka SSš „Ivan Uskoković" u Podgorici.

Opširnije...
 
« PočetakPrethodna71727374757677SledećaKraj »

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL