Login
Izložba "Stranci o Crnoj Gori" iz fondova CNB "Đurde Crnojević" Štampa El. pošta
četvrtak, 11 maj 2006 23:35

Izložba Stranci o Crnoj Gori - iz fondova CNB "Đurđe Crnojević" otvorena je u prostoru Biblioteke. Na otvaranju su govorile: Prof. dr Vesna Kilibarda, ministar kulture i medija i Jelena Đurović, direktor Biblioteke.

 

" Knjige o Crnoj Gori i Crnogorcima objavljivane u prošlosti na stranim jezicima autentično svjedoče o interesovanju evropske kulturne javnosti za malu balkansku državu, aktivnu učesnicu svih političkih, dinastičkih i diplomatskih previranja na turbulentnoj raskrsnici Zapadnog i Istočnog svijeta." (Iz govora prof. dr Vesne Kilibarde, ministra kulture i medija)

"Izložba koju večeras otvaramo, ima za cilj: da prbliži najširoj publici bogatstvo fondova CNB; da je upozna sa dugogodišnjim radom na prikupljanju literature o Crnoj Gori na stranim jezicima; da podstakne izdavače na objavljivanje prevoda originalnih djela; da istraživačima ponudi nove izvore za proučavanje crnogorske istorije i kulture; i konačno, da prenese sljedeće poruke: istražiti prošlost da bi razumjeli sadašnjost; njegovati tradiciju da bi sačuvali autentičnost; poštovati vrijednosti da bi na njima gradili budućnost.
Koncept izložbe je spoj tradicionalnog i novog. Na njoj su predstavljena originalna izdanja stranih autora o Crnoj Gori koja posjeduje naša biblioteka, kao i objavljeni prevodi. Ukupno je izloženo 128 knjiga: najstarije izdanje je iz 1820. god. autora Viale de Somijera, zatim slijede Hajnrih štiglic, Johan Georg Kol, Pavel Apolonovič Rovinski, zatim Gardner Vilkinson, Artur Evans, Đuzepe Valentineli, Jegor Kovaljevski, Fransoa Lenorman, Kurt Hasert, Ludvik Kuba, Jozef Holeček...do savremenih autora: Evgenij Ljvovič Nemirovski, Boris Putilov, Franco Bojardi, Ulrike Tišler, Mišel Oben...i dr.
Drugu cjelinu izložbe čine idejno osmišljeni, sugestivni i kreativno dizajnirani panoi na kojima je predstavljen izbor iz korpusa građe koju čine 400 naslova knjiga i periodike . Na tematskim panoima, Crna Gora, viđena očima stranaca, posmatrana je sa različitih aspekata: istorijskog, političkog, književnog, geografskog, etnološkog. Na ovaj način željeli smo da damo autentičan omaž autorima koji su posvetili svoja djela Crnoj Gori i dali izuzetan doprinos pručavanju njene istorije i kulture. Postavka na panoima je data u formi kolaža odabranih zapisa, odlomaka, fotografija i crteža, koji simbolično predstavljaju i zemlje porijekla autora, sa ciljem da se putem vizuelne komunikacije prenesu poruke: kako su pisci, istoričari, istraživači doživjeli Crnu Goru, koliko su se divili njenoj herojskoj istoriji, kako su karakterisali njene vladare, kakvi su opisi prirodnih ljepota, običaja, ljudi, gostoprimstva, kulta - oružja, slobode, majke, sestre..., i kako su se često vraćali očarani, i ovdje nalazili inspiraciju za svoja djela. 
Izdvojila bih jednu jedinstvenu poruku koja glasi:
‘Zaista, Crna Gora zaslužuje da se upozna, i to ne samo zbog svoje tvrdoglave hrabrosti, sbog svoje slikovite jednostavnosti, svoje prirode i čudnovatih običaja naroda. Ona to zaslužuje i zato što je značajna zemlja u prošlosti, zemlja sa priznatim značajem za sadašnjost i zemlja puna mogućih obećanja za budućnost.‘" (Iz govora Jelene Đurović, direktora Centralne biblioteke) 
Izbor građe i tekstova za izložbu je napravila Milenija Vračar, a dizajn panoa uradila Irena Lagator -Pejović.