Za izdavače Štampa El. pošta
Indeks članka
Za izdavače
CIP
ISBN
ISSN
BAR-CODE
Sve strane

 

OBAVEZNI PRIMJERAK

Centralna narodna biblioteka "Đurđe Crnojević", kao nacionalna biblioteka Crne Gore, prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti (Sl. list RCG, br.16/77 i 2/89), prikuplja, obrađuje, čuva i daje na korišćenje kompletnu izdavačko-štamparsku produkciju Crne Gore. Obavezni primjerak izdavačko-štamparske produkcije, kao pokretna kulturna baština, mora biti blagovremeno dostavljen Centralnoj narodnoj biblioteci "Đurđe Crnojević".

Zakon o izdavaštvu (Sl. list RCG, br.20/95) obavezuje sve štampare sa teritorije Crne Gore da besplatno i o svom trošku dostave 12 primjeraka svake publikacije Centralnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" neposredno poslije štampanja. Ako publikaciju, odnosno novinu ili časopis nije umnožio štampar ili je štampana van Crne Gore, obavezni primjerak dostavlja izdavač.

Publikacijama koje podliježu Zakonu o izdavaštvu smatraju se: monografske publikacije (knjige), serijske publikacije (časopisi i novine), muzikalije, geografske karte, audio i audio-vizuelna građa - kako na klasičnim tako i na elektronskim medijima (CD- ROM, DVD i dr.).

Zastupljenost štampanih publikacija i ostale navedene građe u fondu CNB "Đurđe Crnojević" - omogućava korisnicima dostupnost svih publikacija, njihovo čuvanje za buduće generacije i trajno korišćenje; autorima da se njihov rad nađe zabilježen i dostupan valorizovanju; štamparima i izdavačima uvid u njihovu kompletnu produkciju i doprinos u kreiranju informacione baze podataka Crne Gore.

U interesu je korisnika da budu brzo i kompletno informisani i usluženi; u interesu ukupne javnosti i svih istraživanja preglednost stvaralaštva Crne Gore u svim oblastima i na svim poljima ljudskog stvaralaštva.

Kontakt osobe :

Nebojša Bastać
Tel. 041 231-863
041 231-143, lokal 121
e- mail: Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

 

Dragana Marković

Tel. 041 231-863
041 231-143, lokal 121
e- mail:  Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli