Login




OBILJEŽENO 120 GODINA OD OSNIVANJA CRNOGORSKE DRŽAVNE BIBLIOTEKE Print E-mail
Monday, 26 December 2016 13:35
There are no translations available.

Svečanost ISTORIJA DUHOVNOSTI I TREZOR PAMĆENJA, koju je povodom jubileja – 1000 godina državnosti i 10 godina obnove nezavisnosti Crne Gore, a u čast obilježavanja 120 godina od osnivanja crnogorske Državne biblioteke, organizovala Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“, odražana je u petak, 23. decembra, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Na svečanosti je predstavljena izložba “Nezavisnost Crne Gore iz pera stranih autora: Berlinski kongres 1878. i majski referendum 2006.”, koja tretira dva izuzetno značajna nacionalna istorijska datuma kroz stručna zapažanja stranih autora − diplomata, istoričara, političara, posmatrača i novinara, kao i monografija „Biblioteka za novo doba – decenija dinamičnog razvoja, rad Nacionalne biblioteke 2006-2016“. Ova publikacija prikazuje razvoj Nacionalne biblioteke u obnovljenoj nezavisnoj državi i njena najvažnija dostignuća u protekloj deceniji, u skladu sa novom vizijom i redefinisanom misijom.

Na svečanosti su govorili direktorica Nacionalne biblioteke Jelena Đurović i ministar kulture Janko Ljumović.

- Kao biblioteka sa jednom od najbogatijih i najraznovrsnijih kolekcija u regionu, koja predstavlja kulturnu baštinu od izuzetne vrijednosti, sačuvali smo materijalne dokaze o kulturnoj istoriji i stvarnosti Crne Gore, a time i o postanku i identitetu naroda koji vjekovima žive na ovim prostorima. Temeljnim radom na promociji pisane i štampane baštine, na publikovanju crnogorske nacionalne bibliografije i stručne bibliotečko-informacione literature, na organizaciji naučnih skupova i brojnih kulturnih programa, Nacionalna biblioteka podstiče istraživanje, učenje i kreativnost i obogaćuje kulturni život građana Crne Gore – istakla je Đurović.

Prema njenim riječima, Nacionalna biblioteka se oduvijek suočavala sa velikim izazovima i odgovornošću pred postavljenim ciljevima, a danas se suočava sa veoma kompleksnim izazovima, „kada se uporedo razvijaju tradicionalna i digitalna biblioteka i kada je neophodno kreirati ambijent u kome će promjene biti moguće i uspješne“.

- Naslanjajući se na tradiciju i slijedeći dobre primjere iz prošlosti i zalaganje svih prethodnih generacija bibliotekara da služe biblioteci, kao što ona služi znanju i obrazovanju, današnja moderna biblioteka stvara novi kvalitet kroz novi kontekst digitalnog doba koji je otvara za globalnu dostupnost. Tim prije je i njena odgovornost još veća: da zauzme mjesto u državi i društvu koje joj pripada i da se dobro pozicionira u zajednici nacionalnih biblioteka svijeta – poručila je direktorica Nacionalne Biblioteke i dodala da vjeruje da „smo svi skupa uspjeli da dosegnemo taj naš cilj, da stvorimo veliku bazu bibliotečke građe, otvorimo što veći broj puteva do korisnika, razvijemo kvalitetne i brojne usluge i modernizujemo poslovanje, afirmišemo princip jednakosti i demokratičnosti pristupa i korišćenja, kao i da smo, preko velikog broja kulturnih programa, učinili našu instituciju vidljivom i prepoznatljivom u domaćim i međunarodnim okvirima“.

Ona se na kraju zahvalila svima koji su u protekloj deceniji dali svoj doprinos, i koji i danas, kako je rekla,  ulažu svoju marljivost, posvećenost i znanje da Nacionalna biblioteka bude najbolje mjesto za korisnike, čitaoce, istraživače i ljubitelje kulturne baštine.

Ministar Ljumović se u svom govoru osvrnuo na bogatu istoriju crnogorskog bibliotekarstva i knjigopisanja.

– Prisjetimo se samo manastirskih skriptorijuma po crnogorskome primorju s početaka naše državnosti u kojima su se čuvale i pisale knjige; Miroslavljeva jevanđelja i Regnum Sclavoruma Popa Dukljanina, tih dragulja naše medievalistike; zatim zamaha dinastije Balšić koja je još u XIV vijeku na ostrvcima Skadarskoga jezera organizovala reprezentativnu skriptorsku djelatnost, čiju će tradiciju nastaviti dinastija Crnojević, transponujući rukpisnu knjigu u jednu novu Galaksiju – Gutembergovu Glaksiju. Pa i period od Đurđa Crnojevića, koji je imao sluha da tadašnjem mladom zanatu štamparstva pruži okrilje same države, što je, bez sumnje, bio visoki domet vizionarstva u tadašnjem svijetu, do perioda velikh vladara, Petra I i Petra II Petrovića Njegoša, za čijih će vremena knjiga postati bitna podrška kulturnim i identitetskim strijemljenjima, crnogorska svijest o značaju čuvanja knjige neće imati diskontinuitet. Cetinjski manastir, Sv. Trojica, Nikoljac, Morača i Piva, Đurđevi stupovi, brojne katoličke manastirske biblioteke na crnogorskome primorju i pisani biseri orijentalne kulture koji su se u tome periodu čuvali u džamijama na tlu Crne Gore, svjedoče o tome da savremeno crnogorsko bibliotekarstvo ima istorijsko utemeljenje i viševjekovno iskustvo – naveo je Ljumović.

Na svečanosti u Kraljevskom pozorištu „Zetski dom“ prikazan je i dokumentarni film „Od Državne do Nacionalne biblioteke: 120 godina“, kao i dramski program u režiji Ane Vukotić, u izvođenju glumaca Mirka Vlahovića, Varje Đukić, Momčila Otaševića, Ane Vučković i Dejana Ivanića, a uz muzičku pratnju Eden Sekulović.