Login
OTVORENA IZLOŽBA „CRNA GORA NA KARTAMA I U ATLASIMA“ Štampa El. pošta
četvrtak, 01 decembar 2016 11:27
U Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ sinoć je otvorena izložba "Crna Gora na kartama i u atlasima". Izložba je organizovana u okviru obilježavanja jubileja -10 godina od obnove nezavisnosti Crne Gore, a u sklopu Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2016. godinu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Izložbu je otvorio akademik Đorđije Borozan, a na izložbi su govorile i direktorica Nacionalne biblioteke Crne Gore, Jelena Đurović i autorka izložbe, Danijela Radulović.
Izložba sadrži izbor od 43 karte i 12 atlasa na kojima je prikazana Crna Gora, kroz različite istorijske periode.

„Prisutnost Crne Gore na istorijsko-geografskim kartama, kroz dugu istoriju razvoja civilizacije, uslovljena je specifičnošću njenog geografskog položaja“, istakao je akademik Borozan, otvarajući izložbu. „Na osnovu brojnih karata, skica i planova gradova, utvrda..., znamo da je na prostoru Crne Gore bilo mnogo toga, što, na žalost nije sačuvano. Nestale su mnoge akropole, bedemi, kule i ostaci ranijih kultura i civilizacija“, rekao je akademik Borozan.

Omogućavanje dostupnosti dragocjenih dokumenata koje Nacionalna biblioteka posjeduje učiniće vjerodostojnom našu istoriju i kulturu i njeno opšte poimanje i izgradnju svijesti o pripadanju. Sve karte na izložbi su digitalizovane i biće postavljene u okvire Digitalne biblioteke Crne Gore, rekla je, govoreći na izložbi, direktorica Biblioteke, Jelena Đurović.

Izložba "Crna Gora na kartama i u atlasima" „akcentira simbolički značaj podsjećanja i vraćanja crnogorskom istorijskom nasljeđu“, naglasila je, govoreći o konceptu izložbe, autorka, Danijela Radulović i rekla da je „cilj izložbe da se kartografski prikaže istorija državnosti Crne Gore, obnavljanja i nastavljanja njenog suvereniteta na osnovu  karata i atlasa u fondu Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.