Login
SASTANAK EUROPEANINE MREŽE 2016 Štampa El. pošta
utorak, 15 novembar 2016 12:22
U novoj zgradi Nacionalne biblioteke Letonije koja dominira obalom rijeke Dvine, i preko puta starog gradskog jezgra Rige, 8. i 9. novembra održan je Godišnji sastanak Europeanine mreže 2016.

Ovaj glavni događaj za Europeanu i mrežu njenih saradnika okupio je više od 250 učesnika i omogućio im da dijele, razmatraju i razvijaju teme iz oblasti evropskog kulturnog nasljeđa. U dva izuzetno sadržajna dana tokom kojih su se smjenjivala saopštenja, kratka predstavljanja originalnih projekata, okrugli stolovi i radionice, paralelno sa Hackathonom (kreativnim druženjem programera), na binu velike konferencijske sale Nacionalne biblioteke izašlo je 70 saradnika mreže. Oni su podijelili svoja razmišljanja ili doprinose na mnogobrojne teme, kao što su: odnos Europene i kulturnih subjekata; uticaj Europeane u oblasti digitalnog kulturnog nasljeđa; pitanja koja se tiču zajednice Agregatora sadržaja za Europeanu; Europeanini sektori za tehnologiju, istraživanja i razvoj; održivost i inovativni projekti.

Gordana Ljubanović, članica Mreže i predstavnica Nacionalne biblioteke Crne Gore, dala je svoj doprinos temi o inovativnim projektima u okviru nove kampanje Europeane #AllezLiterature! koja se najavljuje za 2017. godinu.