Login
SUSRET IZABRANIH DIREKTORA NACIONALNIH BIBLIOTEKA JUGOISTOČNE EVROPE Print E-mail
Tuesday, 14 June 2016 12:28
There are no translations available.

Direktorka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović učestvuje na susretu izabranih direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope koji se 14. i 15. juna održava u Narodnoj biblioteci Srbije. Tema sastanka je „Prekogranična distribucija i otkup knjiga“, a njemu će prethoditi književna manifestacija na kojoj će se predstaviti dvije književnice iz Bosne i Hercegovine, Lejla Kalamujić iz Sarajeva i Tanja Stupar Trifunović iz Banja Luke.
Sastanak direktora nacionalnih biblioteka Jugoistične Evrope organizuje se u okviru predsjedavanja Savezne republike Njemačke OEBS-u, a u saradnji Narodne biblioteke Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Njemačke i književne mreže Traduki. Kniževni susret organizuje se u saradnji sa Regionalnim vijećem za saradnju (RCC).

TRADUKI je evropska mreža za književnost i knjige, u kojoj učestvuju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Švajcarska. Program podrške za prevođenje beletristike, savremenih naučnopopularnih knjiga i književnosti za djecu i mlade 20 i 21. vijeka ima za cilj da podstakne razmjenu između zemalja učesnica projekta. Mrežu TRADUKI pokrenuli su Savezno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije, Ministarstvo spoljnih poslova Savezne Republike Njemačke,  švajcarska fondacija za kulturu Pro Helvetia, Kancelarija saveznog predsjednika Austrije, Kultur Kontakt Austria, Gete-Institut,  Fondacija S. Fischer, Javna agencija za knjigu Slovenije (JAK), Ministarstvo kulture Hrvatske, Resor za kulturu Vlade Lihtenštajna, Fondacija za kulturu Lihtenštajn, Ministarstvo kulture Albanije, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo kulture Ruminije i Ministarstvo kulture Crne Gore.