Login
BIBLIOTEKARI NACIONALNE BIBLIOTEKE NA RADIONICI PROJEKTA CSEEE Print E-mail
Tuesday, 17 May 2016 10:03
There are no translations available.

Tročlani tim bibliotekara Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ učestvovao je 11. i 12. maja na radionici u okviru projekta CSEEE (Kolekcije nacionalnih biblioteka istočne i jugoistočne Evrope u Europeani preko Evropske biblioteke – TEL).
O samom projektu, o budućnosti TEL-a i Europeane govorila je izvršna direktorica evropske digitalne platforme kulturnog nasljeđa – Europeane, Džil Kazns, a predavači su bili Ninke van Šaverbeke (TEL), Jasenka Zajec (Nacionalna i sveučilišna knjižnica iz Zagreba, koja je koordinator projekta) i Stanislava Gardašević (Narodna biblioteka Srbije, koja zajedno sa slovenačkom Nacionalnom i univerzitetnom knjižnicom pruža tehničku pomoć za metapodatke).

Tokom dvodnevnog rada učesnici iz nacionanih biblioteka regiona razrađivali su na praktičnim primjerima postupke opremanja digitalnih objekata metapodacima u formatu EDM koji prihvata Europeana.
Dogovoreno je da se za isti sastav učesnika u bližoj budućnosti organizuje vebinar na temu autorskih i vlasničkih prava za digitalne objekte.

Projekat CSEEE je odskočna daska za šire uključivanje digitalnih zbirki NBCG u savremene evropske i svjetske digitalne biblioteke.

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ je za potrebe ovog projekta i budućih sličnih aktivnosti prevela i objavila kao e-izdanje priručnik „Izdavački okvir Europeane“