Login
OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KNJIGE U NACIONALNOJ BIBLIOTECI Print E-mail
Monday, 25 April 2016 14:30
There are no translations available.

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ obilježila je Svjetski dan knjige i autorskih prava, kampanjom pod nazivom AMBASADORI (I) KNJIGE, u okviru kojeg su učestvovali Njihove ekselencijE, ambasadori zemalja koje su u Kraljevini Crnoj Gori imali diplomatska predstavništva na Cetinju, kao i učenici srednje likovne škole „Petar Lubarda“.

Kao centralni događaj, Nacionalna biblioteka je 22. aprila u Svečanoj sali organizovala program posvećen čitanju pod nazivom Ambasadori čitaju, na kojem su učešće uzeli Njihove ekselencije, ambasadori Austrije, Johana Frojliha, Francuske, Veronik Brimo, Grčke, Sotiriosa Atanasia, Italije, Vićenca Del Monaka, Sjeedinjenih američkih država, Margaret En Ujehara, Velike Britanije i Sjeverne Irske, Roberta Vitinga, kao i izaslanica ambasade Njemačke Ursula Romerskirhen. Na otvaranju programa govorila je direktorica Nacionalne biblioteke Jelena Đurović koja je istakla da se ova esencijalna kulturna insitucija pridružila proslavi Dana knjige zajedno sa međunarodnim udruženjima izdavača i knjižara i međunarodnim asocijacijama bibliotečkih društava i instutucija, „da, sada i u budućnosti, istaknemo moć knjige kojom se hrani kreativnost i sloboda izražavanja, moć knjige da spaja stvarnost i maštu, moć knjige kao glasa razuma, dijaloga i tolerancije”.

Pored ovog programa, učenici srednje likovne škole „Petar Lubarda“ prije podne učestvovali su u mini likovnoj radionici u Nacionalnoj biblioteci, na kojoj su radili na likovnom oblikovanju korica knjiga. Njihovi radovi izloženi su u Svečanom holu Biblioteke.

Takođe, kao i ranijih godina, u cilju popularizacije knjige, čitanja i biblioteka, svim korisnicima Nacionalne biblioteke 22. aprila bilo je omogućeno besplatno učlanjenje, dok su posjetioci dobili na poklon knjige iz izdavačke produkcije Nacionalne biblioteke.